“Jo sóc jo” o “manifest de la meva individualitat de pensament”

“Yo soy yo y mi circunstancia” – Ortega y Gasset

 

Jo sóc jo. Tu ets tu.

Com molts, sovint jo també em guio per una visió, per un propòsit. Però, en aquest o qualsevol altre intent, vull preservar la meva individualitat. Hi tinc dret. És consubstancial amb el meu SER. Jo sóc jo, i sóc fruit del que jo he viscut i de com ho he percebut, des dels meus sentits (no els teus). No em jutgis si no em coneixes ni coneixes d’on vinc. 

Jo sóc jo. Ningú té dret a apropiar-se del meu pensament. Defenso el meu criteri, les meves idees -a vegades mutables,  sí-, i no m’agrada que ningú les dissolgui en un embull de pensament únic; “pensament únic” que, curiosament, cadascú atribueix a qui resulta un contrari ideològic (és allò de “la paja en el ojo ajeno”).

Detesto tant la mentida intencionadament tòxica com el despectiu “i tu més!” o el “apa que tu!”. Sempre m’ha semblat que evidencien la intenció barroera d’autoexonerar-se de la responsabilitat d’haver de fonamentar raonadament allò que es diu; frases dirigides a evitar converses incòmodes, per la pròpia ignorància (que sempre és molt atrevida, oi?).

Prou soroll! Farta de (falses) tertúlies a mode d’intercanvi de cunyes amb frases prefabricades; de monòlegs d’aquells que s’escolten a sí mateixos. Anhelo debats serens i, si no hi ha possibilitat d’afecte, almenys que el diàleg sigui des del respecte mutu i amb sincera i recíproca escolta activa d’allò que expressa i vol comunicar l’altre. Seguint aquella frase atribuïda a Desmond Tutu (*), cal millorar arguments; ni cridar ni ofendre.

Jo sóc jo. I segons com, pot resultar que comparteixo pensaments amb algú altre: un o molts. Intentem descobrir-nos! Seguiré essent jo. I tu seguiràs essent tu.

Amb tots, entre tots, podem canviar (millorar) l’estat de les coses. I seguiré essent jo, sempre; fins i tot si canvio i m’allunyo dels altres (de tu o de vosaltres).

Jo sóc jo. Tu ets tu. Conversem. T’escolto. Escolta’m. No et jutjo. No em jutgis.

Jo sóc jo. Tu ets tu.

(*) Sí, aquella que diu: “No levantes la voz. Mejora tu argumento.”

Tancament:

Aquesta entrada no necessita música. Necessita silenci.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s